Kapcsolat

9700 Szombathely,
Acsádi Ignác utca 24.
Telefon:
+36-94-508-520
+36-20-932-6937
E-mail küldése

Bemutatkozás

Szeretettel köszöntjük a Szombathelyi Erkel Kórus honlapján!

A zene nem a magányosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, amelyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni.” (Kodály Zoltán)

A Szombathelyi Erkel Kórus évtizedek óta a megyeszékhely művészeti életének jelentős színfoltja. Helyi (állami, városi, egyházi ünnepek, önálló koncertek, operabemutatók, stb.) műsorok, országos rendezvények, kórusfesztiválok, rádiós fellépések, külföldi koncertkörutak hoztak számunkra szép sikert, öregbítve városunk és a Szombathelyi Erkel Kórus jó hírnevét.

Kórusunk tagjai az élet különféle területén dolgoznak, de összeköti őket a zene szeretete. Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk egy olyan közösség kialakítására, ahol az énekelni szerető amatőröknek lehetősége van a közös éneklésre. Elsősorban Szombathelyen és környékén lépünk fel, de szoros kapcsolatot ápolunk más együttesekkel a határon innen és túl. Repertoárunk széles skálán mozog, a művészi igényesség szem előtt tartásával egyaránt műsorunkra tűzünk egyházi műveket, klasszikus zeneszerzők műveit, szórakoztató spirituálékat és népdalfeldolgozásokat.

Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/erkelkorus.szombathelyi

Ismerjen meg bennünket, csatlakozzon hozzánk!

Jó böngészést kívánunk!


Kórustörténet dióhéjban

A Szombathelyi Erkel 1959-ben nőikarként alakult a Zeneiskola fennállásának 50 éves jubileumi ünnepére Schmidt Mihály vezetésével. A kórus még abban az évben vegyeskarrá bővült, és Zenebarátok Kórusa néven működött 1960-ig, amikor a jubileumi Erkel-év alkalmából felvette a nagy magyar zeneszerző nevét.

Az 1961-es évben már a rádióban szerepeltek, és közreműködtek az Isis-szentély megnyitása alkalmából a Varázsfuvola előadásán. Első minősítésén arany oklevelet kapott a kórus; műsorán többek között Haydn Évszakok című oratóriumából a Tavasz kórus is szerepelt.

1968-ban Tibold Iván, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, 1970-ben pedig Deáky István vette át az együttes irányítását. 1972-től Horváth Rezső lett a kórus karnagya, aki tizenhét éven át megszakítás nélkül vezette az együttest. Irányítása alatt a kórus 1974-ben „Hangversenykórus”, majd „Fesztiválkórus” kategóriában szerezte meg a legmagasabb minősítést, majd a „Kiváló együttes” címet. Szinte minden évben szerepeltek a rádióban. Szerepléseikkel többször elnyerték a „Kiváló teljesítményért” rádiós plakettet, és szerepeltek a „Kóruspódium” nyilvános stúdióhangversenyén is.

Horváth Rezső 2005 őszétől harmadszor tért vissza a kórus élére; őt 2009-ben Horváth Imre, majd 2014-től Király Katalin követte.

2011. évben kezdődött együttműködésünket a Szombathelyi Szimfónikus Zenekarral az Operabérlet keretén belül.

2011-ben a húsvétvárás keretén belül a Liszt Ferenc év jegyében a zeneszerző vokális egyházi zenéjéből a Via Crucis című darabot prezentáltuk a szombathelyi Székesegyházban.

2012. május 25-én Franz Schubert: Esz-dúr mise (No.6. D950) teltházas bemutatója igazi szakmai ünnepet jelentett valamennyi résztvevő, mind a kórus, mind a szimfonikusok, mind pedig a közönség számára.

Az Iseum Szabadtéri Játékok keretén belül 2012. augusztus 7-én és 9-én Mozart Figaró házassága című operájában együtt szerepelhettük többek között Rost Andreával is.

2013. évi kiemelt programunk Haydn Teremtés című oratóriumának előadása volt.

Szeptember 29-én közreműködtünk Mindszenty József hercegprímás csehimindszenti felújított szülői házának átadási ünnepségén és a püspöki szentmisén.

2015. május 15-én jótékonysági koncertet tartottunk a szombathelyi Székesegyházban.

2016. év májusában részt vettünk Budapesten az Erkel Színházban rendezett Dalárünnep rendezvényen.

A Szent Márton emlékév jegyében Kóruszarándoklatot tartottunk Szent Márton útján a Vág völgyében, ahol valamennyi érintett helyszínen koncertet adtunk.

Az adventi várakozás idején megyeszékhelyünkön, illetve a közeli településeken adtunk koncerteket, továbbá a Szlovákiához tartozó magyarlakta csallóközi településen, Alistálon szerepeltünk az adventi kórustalálkozón.

A Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület színvonalas kórusok meghívásával 2003. óta minden évben hagyományosan megrendezi a Nemzetközi Kórusfesztivált.

Hitvallásunk a magyar kóruskultúra ápolása és népszerűsítése határainkon belül és azon túl, ezért kórusfesztiváljaink egyik célja újabb és újabb határon túli magyar közösséggel való kapcsolat kiépítése, a nemzeti kultúránk és hagyományaink őrzése.


A Szombathelyi Erkel Kórus repertoárja

"Számomra a próba nem „betanítás”, a szereplés nem „produk­ció”, hanem a kórus és a közönség beavatása mindazon titkokba, ame­lyet a zeneművek tanulmányozása, magányos hangszerjáték, vagy képze­letbeli megszólaltatás útján sikerült megismernem, vagy csak valamennyire megközelítenem. A „siker” azt jelenti, hogy a „beavatottak” a művek befogadása, megszólaltatása által má­sok: jobbak, igazabbak lesznek, mint annak előtte. Természetesen a hiteles megszólaltatás érdekében annak eszközeit fáradságos, esetleg gyötrelmes munkával kell elsajátítani. Na de az emberi élet legfelemelőbb eseménye: a születés is fáj­dalommal jár – ez a boldogság, a megtisztulás (katarzis) ára." (Horváth Rezső)

 

Bárdos Lajos:

Nyújtsd ki mennyből

Angol karácsonyi ének:

Ding Dong Merrily on High

Bárdos Lajos:

Ave maris stella

Berkesi Sándor:

Székely asztali áldás

Charles Gounod:

Messe breve no. 7 in c

Charles GOUNOD:

Ave verum

Charles GOUNOD:

Glória

Csajkovszkij:

A bérc

Demény Dezső:

Puer natus

Edvard GRIEG:

Ave, maris stella

Erkel Ferenc: 

Szózat

Erkel Ferenc: 

Éljen a Haza!

Eszterházy Pál:

Harmonia Caelestis-részlet

Farkas Ferenc:

Áldott éj

Farkas Ferenc:

Hajnal nóta

Francia karácsonyi ének:

Csillagfényes csöndes éjjel

Franz Gruber:

Csendes éj

G. Rossini:

Salve, o Vergine Maria

George Gershwin:

Somebody loves me

Gerzsenyi:

Csillagfényes csöndes éjjel

Gordon Young:

Alleluja

Gounod:

Ave Maria

Gyulai Lajos:

Mennyből az angyal

Halmos László:

Hodie Christus  natus est

Halmos László:

Pásztorok

Halmos László:

Szent Márton püspök himnusza

Horváth Rezső:

Ergo Bibamus!

Horváth Rezső:

Pivós nóta

ifj. Somorjai József:

Barokokó

Ismeretlen szerző:

Tavaszköszöntő

Josef Rheinberger:

„Salve regina”

Joseph HAYDN:

Ékesszólás

Karai József:

Hevesi köszöntő

Kodály Zoltán:

Adventi ének

Liszt Ferenc:

Ave Maris Stella

Orbán György:

Ave Maria

Otto Fischer:

Harangszó

Rossini:

Salve, o Vergine Maria

Szergej Rahmanyinov:

Bogorogyice gyevo – Ave Maria

Telemann:

Wie lieblich sind deine Wohnungen

Thomas Morley:

Ti édes május fények

TILLAI Aurél:

Fons amoris

Udvardy László:

Bájoló

V. J. Sebalin:

Téli út

VALENTIN Kálmán:

(Szekvenciás) Ave Maria

Virágh László:

Szent Márton születék…

Welter Jenő:

Szent Márton püspök a példaké

Zsasskovszky József:

A kis Jézus megszületett

Zsasskovszky József:

Dicsőség

Zsasskovszky József:

Pásztorok, pásztorok

 

Hinni taníts…

 

Simuljon mindig… (ír áldás)

 

 
Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület - Magyar