Kapcsolat

9700 Szombathely,
Acsádi Ignác utca 24.
Telefon:
+36-94-508-520
+36-20-932-6937

Bemutatkozás

Szeretettel köszöntjük a Szombathelyi Erkel Kórus honlapján!

A zene nem a magányosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, amelyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni.” (Kodály Zoltán)

A Szombathelyi Erkel Kórus évtizedek óta a megyeszékhely művészeti életének jelentős színfoltja. Helyi (állami, városi, egyházi ünnepek, önálló koncertek, operabemutatók, stb.) műsorok, országos rendezvények, kórusfesztiválok, rádiós fellépések, külföldi koncertkörutak hoztak számunkra szép sikert, öregbítve városunk és a Szombathelyi Erkel Kórus jó hírnevét.

Kórusunk tagjai az élet különféle területén dolgoznak, de összeköti őket a zene szeretete. Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk egy olyan közösség kialakítására, ahol az énekelni szerető amatőröknek lehetősége van a közös éneklésre. Elsősorban Szombathelyen és környékén lépünk fel, de szoros kapcsolatot ápolunk más együttesekkel a határon innen és túl. Repertoárunk széles skálán mozog, a művészi igényesség szem előtt tartásával egyaránt műsorunkra tűzünk egyházi műveket, klasszikus zeneszerzők műveit, szórakoztató spirituálékat és népdalfeldolgozásokat.

Ismerjen meg bennünket, csatlakozzon hozzánk!

Jó böngészést kívánunk!


Kórustörténet dióhéjban

A Szombathelyi Erkel 1959-ben nőikarként alakult a Zeneiskola fennállásának 50 éves jubileumi ünnepére Schmidt Mihály vezetésével. A kórus még abban az évben vegyeskarrá bővült, és Zenebarátok Kórusa néven működött 1960-ig, amikor a jubileumi Erkel-év alkalmából felvette a nagy magyar zeneszerző nevét.

Az 1961-es évben már a rádióban szerepeltek, és közreműködtek az Isis-szentély megnyitása alkalmából a Varázsfuvola előadásán. Első minősítésén arany oklevelet kapott a kórus; műsorán többek között Haydn Évszakok című oratóriumából a Tavasz kórus is szerepelt.

1968-ban Tibold Iván, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, 1970-ben pedig Deáky István vette át az együttes irányítását. 1972-től Horváth Rezső lett a kórus karnagya, aki tizenhét éven át megszakítás nélkül vezette az együttest. Irányítása alatt a kórus 1974-ben „Hangversenykórus”, majd „Fesztiválkórus” kategóriában szerezte meg a legmagasabb minősítést, majd a „Kiváló együttes” címet. Szinte minden évben szerepeltek a rádióban. Szerepléseikkel többször elnyerték a „Kiváló teljesítményért” rádiós plakettet, és szerepeltek a „Kóruspódium” nyilvános stúdióhangversenyén is.

Horváth Rezső 2005 őszétől harmadszor tért vissza a kórus élére; őt 2009-ben Horváth Imre, majd 2014-től Király Katalin követte.

A 2011-2012. évben folytattuk együttműködésünket a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral – kiemelten – az "Operabérlet" keretén belül.

2011-ben a húsvétvárás keretén belül a Liszt Ferenc év jegyében a zeneszerző vokális egyházi zenéjéből a Via Crucis című darabot prezentáltuk a szombathelyi Székesegyházban.

2012 májusában Franz Schubert Esz-dúr miséjének (No.6. D950) teltházas bemutatója igazi szakmai ünnepet jelentett valamennyi résztvevő, mind a kórus, mind a szimfonikusok, mind pedig a közönség számára.

2013. évi kiemelt programunk Haydn Teremtés című oratóriumának előadása volt.

A Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület színvonalas kórusok meghívásával 2003-tól minden évben hagyományosan megrendezi a Nemzetközi Kórusfesztivált. Hitvallásunk a magyar kóruskultúra ápolása és népszerűsítése határainkon belül és azon túl, ezért kórusfesztiváljaink egyik célja újabb és újabb határon túli magyar közösséggel való kapcsolat kiépítése, a nemzeti kultúránk és hagyományaink őrzése.

Az együttes a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral együttműködve rendszeres szereplője az évről évre felújított Varázsfuvola-előadásoknak.

Városunk Szent Márton évi rendezvényeihez koncertkörúttal csatlakoztunk.


A Szombathelyi Erkel Kórus repertoárja

"Számomra a próba nem „betanítás”, a szereplés nem „produk­ció”, hanem a kórus és a közönség beavatása mindazon titkokba, ame­lyet a zeneművek tanulmányozása, magányos hangszerjáték, vagy képze­letbeli megszólaltatás útján sikerült megismernem, vagy csak valamennyire megközelítenem. A „siker” azt jelenti, hogy a „beavatottak” a művek befogadása, megszólaltatása által má­sok: jobbak, igazabbak lesznek, mint annak előtte. Természetesen a hiteles megszólaltatás érdekében annak eszközeit fáradságos, esetleg gyötrelmes munkával kell elsajátítani. Na de az emberi élet legfelemelőbb eseménye: a születés is fáj­dalommal jár – ez a boldogság, a megtisztulás (katarzis) ára." (Horváth Rezső)

 

Wagner: Tannhäuser – Vendégek érkezése

Verdi: Traviata

Verdi: Trubadúr – Cigány kórus

Bepi di Marzi: Gerusalemme

Purcell: Nunc Dimittis

Victoria: Jesu dulcis memoria

Victoria: O Doctor optime

Victoria: Ave Maria

Rahmanyinov: Bogorogyice gyevo – Ave Maria

Don Pietro Allori: Respice in me

Every time i feel the spirit

Erkel Ferenc: Szózat

Erkel Ferenc: Éljen a Haza!

Giovanni Vianini átirata: Senza Te Sacra Regina

Henry VIII.: Pastime with good company

William Monk: Reste avec nous

Bach Motetták 

Beethoven: IX. Szimfónia – Kórustételek

 

 
Megosztás
Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület - Magyar